Det finns nu för tiden gott om ansiktsmasker som drar ut öppna pormaskar (”blackheads”), och man kan också använda sig av ansiktsmasker för att förebygga att blackheads or whiteheads uppstår från första början.

Blackhead är det engelska named för en öppen pormask, det vill säga en pormask som är öppen vid hudytan. När talgen som finns i pormasken kommer i kontakt med syret i luften ändras färgen från gulaktigt vit till svart, därav namned blackhead (”svart huvud”). En sluten pormask är vit, eftersom innehållet inte kommer i kontakt med syret. På engelska kallas denna typ av pormask för whitehead (”vitt huvud”).

Båda typern av pormask kan bli infekterade så att en finne uppstår. Vill man förebygga finnar gäller det alltså att förebygga pormaskar, samt behandla dem korrekt om de trots allt uppstår.

Ansiktsmasker mot blackheads

Huvudsakligen finns det två olika typer av ansiktsmasker mot blackheads:

  • Ansiktsmasker som behandlar befintliga blackheads, genom att lösa upp dem och dra ut dem ur porerna.
  • Ansiktsmasker som förebygger uppkomsten av blackheads.

För många individer fungerar det bäst att använda sig av en kombination av bägge typerna. Först gör man en eller flera behandlingar med ansiktsmasker som tar bort blackheads, och sedan underhåller man huden med vårdande ansiktsmasker för att minska risken för att nya blackheads ska uppstå.

Ansiktsmasker som drar ut blackheads

Att försöka klämma pormaskar med fingrarna rekommenderas inte eftersom det dels kan orsaka klämmskador i huden, dels ökar risken för att man ska råka få in skadliga bakterier i poren. En bättre lösning är att använda sig av en ansiktsmask som klarar av att dra ut pormasken ur poren. Det finns också ansiktsmasker som bara löser upp de öppna pormaskarna så att man kan spola bort dem med vatten efteråt, men på senare år har de ansiktsmasker som faktiskt drar ut pormaskarna blivit dominerande inom skönhetsbranschen.

Många ansiktsmasker som drar ut blackheads består av en kräm som man smörjer in ansiktet med och åter stelna till en sammanhängande mask. Efter att man låtit den sitta på den rekommenderade tiden skalar man av den och då följer de öppna pormaskarna med. Vill man inte kladda med den här typen av ansiktsmask finns det också så kallade ”strips” att köpa, små remsor som man applicerar ovanpå pormaskarna och sedan drar loss för att få bort sina blackheads.

Är ansiktsmasker mot blackheads farliga?

I samband med att ansiktsmasker som drar ut blackheads ur porerna har blivit så populära på senare år har det tyvärr har det dykt upp en del oseriösa aktörer på marknaden. Det är därför viktigt att välja produkt med omsorg så att man inte skadar sin hud.

När man har hittat en seriös tillverkare av högkvalitativa och säkra ansiktsmasker mot blackheads är det viktigt att följa de instruktioner som följer med produkten. Man ska till exempel inte låta masken sitta på för länge, dra av den för våldsamt eller använda produkten oftare än vad som är rekommenderat.

Ansiktsmasker som förebygger blackheads och whiteheads

Pormaskar kan uppstå av flera olika orsaker, men en mycket vanlig anledning är att huden blivit uttorkad och reagerat genom att paniköka produktionen av talg i talgkörtlarna för att försöka kompensera. Den ökade produktionen av talg gör att naturligt förekommande bakterier i talgkörtlarna växer till sig lavinartat eftersom de nu har så mycket mer mat att livnära sig på. Massor av bakterier innebär att det produceras massor av slaggprodukter, och dessa slaggprodukter kan lätt täppa till poren. En tilltäppt por leder snabbt till en pormask, särskilt som poren fylls på så snabbt av den överdrivet stora produktionen av talg.

För att förebygga pormaskar, både öppna (blackheads) och slutna (whiteheads) är det alltså viktigt att hindra att huden blir uttorkad. På den punkten kan fuktighetsgivande ansiktsmasker vara extremt behjälpliga. En bra kombo är att lägga återfuktande ansiktskräm flera gånger i veckan hemmavid, och dessutom använda en bra återfuktande ansiktskräm de delar på dygnet när det inte fungerar att gå omkring med ansiktsmask.

Har man drabbats av den mycket vanliga kombinationen oljig hud + pormaskar + finnar kan det kännas lockande att välja ansiktsmasker och andra behandlingar som lovar att torka ut huden, men detta kan lätt göra så att problemen blir ännu värre. Istället kan till exempel en oljig ansiktmask paradoxalt nog göra huden mindre oljig och acnebenägen, eftersom talgkörtlarna kan få chans att lugna ned sig och upphöra med sin överdrivna produktion av talg.