Ansiktsmask med honung

honung

Det här är en exfolierande ansiktsmask där malet kaffe varsamt rensar bort döda hudceller och andra orenheter samtidigt som honungen vårdar den nya fräscha hy som kommer fram under.

Recept på exfolierande kaffemask med honung

Ingredienser

1 dl malet kaffe (grovmalet ger starkare peeling-effekt, men kan också slita mer på huden)

1 matsked honung

1 matsked citronjuice

Mellan 2 och 2,5 dl naturell yoghurt med minst 3% fetthalt

Instruktioner

 1. Rör ihop kaffe, honung och citronjuice i en skål.
 2. Rör gradvis ned yoghurt tills du har en smet av önskad konsistens.
 3. Applicera smeten i ansiktet och låt den verka i minst tio minuter.
 4. Börja massera masken för att låta kaffet skrubba bort döda celler som börjat lossna från huden. Den här masken fungerar bäst när man masserar länge, men varsamt, med circulära rörelser. Lägg extra energi på områden som du vet är särskilt benägna att samla på sig döda hudceller. Många behöver till exempel massera extra vid näsvingarna.
 5. Använd en handduk doppad i ljummet vatten för att ta bort ansiktsmasken.
 6. Tvätta ansiktet för att få bort eventuella rester av masken och lösgjorda orenheter.

Ansiktsmasker med avokado

avokado för ansiktsmask

Ansiktsmask med avocado och aprikos för att förbättra hudens lyster

Kör en avokado i mixern tillsammans med en eller flera aprikoser (beroende på stolek). Applicera smeten i ansiktet, men inte på och kring ögonen. De naturliga aprikossyrorna i masken hjälper till få bort döda hudceller och andra orenheter, samtidigt som avokadon minskar risken för att huden ska bli uttorkad.

Det här är en ansiktsmask som man med fördel kan ha på hela natten. Om detta inte är en möjlighet, försök ha den på åtminstone 45 minuter. Tvätta sedan varsamt bort den med en varm fuktig frotéhanduk. Gnugga (inte hårt) för att hjälpa döda hudceller att släppa taget. Skölj ansiktet med rikligt med vatten.

Ansiktsmask med avocado för oljig hy

Om din hud producerar för mycket talg och ser oljig ut, testa att applicera den här ansiktsmasken tre gånger i veckan – antingen i hela ansiktet eller på de mest problematiska partierna av ansiktet.

Mosa avokado och tillsätt rå äggvita + citronjuice. Rör om tills du har en slät kräm. Applicera i ansiktet, men inte på eller kring ögonen. Låt verka i 20-25 minuter innan du tvättar bort ansiktsmasken.

Ansiktsmask med mejram

mejram, ingrediense i vår diy ansiktsmask

Mejram (Origanum majorana, tidigare Majorana hortensis) är en kryddväxt som tillhör samma släkte som oregano. Den har anti-inflammatoriska egenskaper och fungerar ofta bra för att lugna ned irriterad hud.

Mejram säljs i handeln både färsk och torkad, och det går också att köpa mejramolja och använda i ansiktsmasker. I det svenska köket har mejram traditionellt använts som örtkrydda i korv och ärtsoppa.

Örten mejram kommer ursprungligen från Nordafrika och sydvästra Asien, men odlas idag i många olika delar av världen. Att odla sin egen mejram för ansiktsmasker är inte särskilt svårt, och på så vis kan man vara säker på att plantan inte besprutas med något man inte vill ha i ansiktet. Den klarar inte vintersäsongen utomhus i Sverige.

Ansiktsmask av färsk mejram

 1. Du behöver ungefär 3-4 matskedar färska mejramblad till den här ansiktsmasken.
 2. Skölj av bladen under rinnande vatten.
 3. Mortla bladen i en mortel, eller kör dem i mixern. Ibland kan man behöva tillsätta lite vatten för att få en bra konsistens.
 4. Massera in mejrammasken i ansiktet och låt verka i 15-20 minuter.
 5. Tvätta av med ljummet vatten.

Det här är en minimalistisk ansiktsmask som bara består av färsk mejram (+ vatten vid behov). Den är snabb och enkel att göra och man behöver inte ha tillgång till massor av olika ingredienser. En annan fördel är att man får se exakt hur ens hud reagerar på just mejram. I blandade ansiktsmasker med flera olika ingredienser kan det vara svårt att avgöra exakt vilken ingrediens det är man reagerar på om man får en negativ reaktion, eller vilken ingrediens som är helt nödvändig för att uppnå det positiva resultatet. Med den här masken slipper man gissa.

Ansiktsmask med mejramolja

Eterisk olja från mejram har initialt en gulaktig färg, men kan bli brun när den åldras. Den innehåller bland annat borneol, kamfer och pinen. (Pinen är ett ämne som det också finns gott om i kådan från barkträd.)

Recept på återfuktande ansiktsmask med eterisk mejramolja

Det här är en återfuktande ansiktsmask som passar bra för att förebygga och behandla torr hud. Basen är avokado, eftersom avokadofettet hjälper till att hålla huden i gott skick när vi utsätts för torr luft.

Ingredienser

 • 1/2 deciliter välmosad avokado
 • 2 teskedar honung
 • 1 tesked naturell yoghurt
 • 2 droppar eterisk mejramolja

Instruktioner

 1. Rör ihop alla ingredienser till en slät avokadosmet.
 2. Applicera masken i ansiktet, men låt bli att ha den på och närmast kring ögonen. Däremot är det här en mask som man kan applicera på munnen utan problem, eftersom den är så mild och allting är ätbart.
 3. Låt verka i minst 20 minuter, gärna längre, innan du tvättar av ansiktsmasken.

Ansiktsmask med kokosolja

Du behöver kokasolja för att göra denna ansiktsmask

Kokosolja kan göra underverk för torr och flagig hud, och den här oljan är också känd för sina antibakteriella och svamphämmande egenskaper. För förvånande ingår kokosolja i en lång rad olika populära ansiktsmasker, antingen som huvudrollsinnehavare eller som sidekick till ingredienser som avokado och havslera.

Om du vill göra din egen ansiktsmask med kokosolja rekommenderar vi att du använder ekologisk kallpressad kokosnötolja av typen extra virgin.

Ansiktsmask med kokosolja för att förbättra hudens lyster

Ingredienser

2 matskedar grönt te (tebladen)

4 matskedar honung

4 matskedar citronjuice

2 teskedar kokosnötolja

Instruktioner

 1. Smula tebladen i en skål.
 2. Rör ned övriga ingredienser och blanda väl. Det kan krävas en del vispande för att se till att oljan och juicen verkligen blandar sig och inte separerar.
 3. Använd en ren frotétrasa för att doppa i blandningen och applicera jämnt över hela ditt ansikte utom på och kring ögonen.
 4. Låt verka i 10 minuter
 5. Tvätta av med ljummet vatten.

Ansiktsmask med kokosolja för att motverka pormaskar

Den här ansiktsmasken hjälper till att rensa bort öppna pormaskar, och minskar också risken för att både stängda och öppna pormaskar ska uppstå. Pormaskar beror ofta på en överproduktion av talg, vilket i sin tur ofta beror på att huden blivit så uttorkad att talgkörtlarna i ansiktet försökt kompensera genom att börja producera massor av talg. Om man åtgärdar den torra huden, till exempel genom att tillföra kokosnötolja, kan kroppen slappna av och dra ned på talgproduktionen.

Ingredienser

1 matsked kokosolja

1 tesked bakpulver

Instruktioner

 1. Blanda ihop ingredienserna i en skål.
 2. Doppa en handduk i ganska varmt vatten och placera den över ansiktet. Ligg/sitt så i minst 5 minuter för att låta dina porer öppna sig. Masken får bättre effekt om porerna är öppna när den läggs på.
 3. Applicera masken på de delar av ansiktet där du har störst problem med pormaskar. Näsan och hakan är två valiga problemområden. Applicera inte på eller nära ögon och mun.
 4. Massera varsamt ansiktet där du har lagt masken med cirkulära rörelser i 10 minuter.
 5. Tvätta av masken med ljummet vatten.
 6. Skölj ansiktet med kallt vatten för att stänga porerna.

Om din hud är mycket torr och har stora problem med pormaskar kan du behöva göra den här masken en gång i veckan och applicera en fuktighetsgivande mask utan bakpulver övriga dagar. Det kan också finnas behov av att smörja in ansiktet med en fuktighetsgivande kräm under delar av dygnet då du av praktiskta skäl inte kan sitta med en ansiktsmask.

Ansiktsmask med yoghurt

yoghurt i skål med jordgubbe

Exfolierande ansiktsmask med yoghurt och havregryn

 1. Blanda lika delar havregryn och naturell yoghurt i en skål.
 2. Lägg en varm, blöt handduk över ansiktet i 5 minuter för att öppna porerna.
 3. Applicera yoghurtmasken i ansiktet, men undvik områdena på och kring ögonen.
 4. Låt verka i 5 minuter.
 5. Massera varsamt ansiktet för att hjälpa havregrynen rensa bort döda hudceller. Det är okej om en del av masken ramlar av under den här processen.
 6. Låt masken verka ytterligare 5 minuter.
 7. Skölj bort masken.
 8. Skölj ansikte med kallt vatten för att stänga porerna.

Grekisk ansiktsmask

Det här är en svalkande ansiktsmask som kan hjälpa till att lugna ned upprörd hud. Det är min personliga favorit efter en dag då huden utsatts för lite för mycket sol. Fungerar inte bara i ansiktet utan över hela kroppen, till exempel på solsvedda axlar.

Såhär gör du:

 1. Blanda 2 matskedar grekisk neutral yoghurt med 2 teskedar kallpressad olivolja av kvalitén extra virgin.
 2. Applicera i ansiktet. Det här är en mycket mild ansiktsmask som de flesta personer brukar kunna ha även kring ögonen och på läpparna utan att få några problem.
 3. Låt yoghurtmasken verka i 10-15 minuter innan du sköljer bort den.

Ansiktsmask med bakpulver

Denna ansiktsmask rekommenderas inte för känslig hud eller torr hud. Man bör inte heller göra den oftare än en gång i veckan. Oavsett hudtyp bör du alltid smörja in dig med något återfuktande och vårdande efter behandlingen, till exempel kokosolja.

Var försiktig så att du inte får masken i ögonen. Om det ändå sker, skölj omedelbart med rinnande vatten i 5 minuter, och kontakta sedan sjukvårdsupplysningen (telefon 1177) för rådgivning.

Vissa personer har stor nytta av den här masken, medan andra får problem av den eftersom den rubbar deras naturliga pH-värde i ansiktet. Mitt råd är att du börjar med att blanda en väldigt liten dos och applicerar den på underarmen och låter den verka några minuter där. Tvätta bort, och vänta sedan två dygn för att se om du får någon negativ reaktion. Därefter kan du testa att applicera masken på en LITEN del av ditt ansikte och se hur du reagerar. Att smeta hela ansiktet fullt första gången man testar masken är inte att rekommendera eftersom du kommer att få en väldigt omfattande reaktion om din ansiktshud reagerar negativt på den.

Instruktioner

 1. Blanda en del bakpulver med en del citronjuice i en skål.
 2. Smeta ut över ansiktet, men inte på läpparna inte heller på och kring ögonen.Det är vanligt att masken svider lite, särskilt om du har något sår någonstans. Om det svider väldigt mycket, torka omedelbart av masken med en ren handduk och skölj därefter ansiktet med rikligt med vatten.
 3. Den här masken ska man bara låta verka 3 minuter. Ställ gärna en klocka så att du inte tappar bort tiden.
 4. Torka bort masken med en ren handduk och tvätta sedan ansiktet ordentligt med kallt vatten.
 5. Smörj in huden med kokosolja eller liknande produkt som är vårdande och motverkar torr hud.

Mjukgörande ansiktsmask med havregryn

havregryn fördigt för att använda i egen ansiktsmask

Den här ansiktsmasken kombinerar de mjukgörande och milt exfolierande egenskaperna hos havregryn med lugnande mjölk och antibakteriell kanel.

 1. Häll en matsked havregryn i en skål.
 2. Strö över ¼ tesked malen kanel.
 3. Rör varsamt in 2 matskedar mjölk.
 4. Ställ blandningen åt sidan medan du rengör ansikte och hals väl med en handduk doppad i ljummet vatten.
 5. Applicera blandningen över ansikte och hals, och låt verka i minst 20 minuter.
 6. Tvätta noga bort masken med ljummet vatten.

Om din hud kan hantera det kan du öka mängden kanel i masken. Exakt hur mycket kanel som är idealt varierar mycket mellan olika hudtyper.

Honungsmask med gurkmeja mot acne

gurkmeja i ansiktsmask mot black heads

Om du har problem med acne kan en honungsmask med gurkmeja vara räddningen, särskilt om du kombinerar med att smörja in huden med en vårdande olja efter åt som får verka hela natten. Om man skippar efterbehandlingen med oljan blir resultatet ofta sämre. Oljan ska helst appliceras varje kväll, sju dagar i veckan, medan honungsmasken bara ska användas en eller två gånger per vecka eftersom gurkmeja kan slita på huden om man applicerar den oftare än så.

Obs! Gurkmeja kan orsaka en tillfällig gulfärgning av huden, särskilt om man har mycket blek hud.

Gör så här

 1. Blanda ihop 2 matskedar honung med 1 matsked malen gurkmeja.
 2. Applicera masken i ansiktet, men inte på läpparna och i området på och nära ögonen.
 3. Låt verka i 20 minuter.
 4. Använd en lämplig ansiktsolja, till exempel kokosnötsolja, på en ren handduk eller servett för att varsamt ta bort masken. (Obs! Gurkmeja kan färga tyg.)
 5. Tvätta ansiktet med ljummet vatten.

Som nämnts ovan är det en mycket bra idé att smörja in hela ansiktet med en bra ansiktsolja nu och låta oljan verka hela natten.

Många människor som har problem med acne ryggar tillbaka inför tanken att applicera olja i ansiktet, men acne är ofta ett resultat av att huden producerar för mycket talg för att försöka kompensera för att den är torr. Genom att tillföra olja utifrån kan man få talgkörtlarna att lugna ned sig, vilket minskar risken för att de ska bli blockerade.

Äggvitemask som motverkar pormaskar

Den här ansiktsmasken bör appliceras två till tre gånger i veckan för att ha märkbar effekt mot pormaskar och det kan dröja åtminstone två veckor innan man börjar se tydliga resultat. Äggvita innehåller ämnet albumin som hjälper till att motverka uppkomsten av mörka pormaskar. Det kan också göra att utvidgade och synliga porer drar ihop sig.

DIY ansiktsmask mot mörka pormaskar (”black-heads”)

Du behöver:

 • Ett ägg (bara vitan)
 • Skål + elvisp
 • Pappersnäsdukar som du klippt till remsor för att passa de olika delarna av ditt ansikte
 • En bakpensel att applicera masken med. (Köp en bakpensel som du bara använder till ansiktsmasker.)

Gör så här:

 1. Knäck ett ägg och separera äggvitan från gulan. Du behöver bara vitan i det här receptet.
 2. Häll vitan i en skål och vispa den hårt tills den börjar tjocka till sig något. Enklast är att använda elvisp.
 3. Applicera äggvitan över ansiktet.
 4. Täck ansiktet med pappersnäsduksremsorna.
 5. Applicera ytterligare ett lager ägggvita ovanpå remsorna.
 6. Låt masken torka.
 7. Om du fortfarande har äggvita kvar kan du applicera ett tredje lager.
 8. När masken är helt torr, drag varsamt bort remsorna.
 9. Tvätta rent ansiktet med ljummet vatten.