Under 1900-talet var ansiktsmasker starkt förknippade med kvinnor, men nu i det 21:a århundradet är det många män som har insett att huden i deras ansikten mår bra av att få lite mer omvårdnad än bara rakvatten.

Jämfört med den genomsnittliga kvinnan så har den genomsnittlige mannen grövre hud, och det här med skäggväxt spelar givetvis också en roll. Testosteron påverkar en lång rad funktioner i kroppen, inklusive huden, och detta kan man behöva ta hänsyn till när man komponerar ansiktsmasker för män. Med det sagt så finns det stora variationer inom gruppen män, och en mans hud kommer också att utvecklas över tid, bland annat på grund av miljöfaktorer och för att testosteronnivåerna tenderar att fluktuera under en mans livstid. Det går därför inte att säga att en viss ansiktsmask är perfekt för alla män eller att någon viss ingrediens är den heliga gral för mäns ansiktshy.

Ansiktsmasker för män

Att män har börjat intressera sig mer för ansiktsvård har inneburit att det idag finns en lång rad ansiktsmasker på marknaden som vänder sig särskilt till män. Kvalitén varierar stort mellan de olika vi har provat på. Vissa tillverkare anstränger sig verkligen för att sätta sig in i den senaste forskningen och skapa produkter som är särskilt anpassade för olika typer av manlig hud, medan andra verkar vara mer intresserade av att försöka designa så grabbiga förpackningar som möjligt och pumpa ansiktsmaskerna fulla med enorma mängder enbärs- och granbarrsdoft. (Man får vara glad för det lilla. Än så länge har de, så vitt jag vet, avhållit sig från att lansera en produktlinje som osar motorolja, nyskjuten älg och hockeyomklädningsrum.)

Om du inte vill köpa en färdig ansiktsmask så är det inte särskilt svårt att svänga ihop en själv. Lite krångligare än att använda färdiga från affären, men å andra sidan får man full koll på vilka ingredienser som ingår och man kan finjustera och anpassa ansiktsmasken helt efter egna behov och önskemål. Här nedanför hittar du några av mina favoritrecept.

Ansiktsmask där kaffe ger en peeling-effekt

Den här ansiktsmasken har en exfolierande effekt tack vare det malda kaffet som hjälper dig rensa bort gamla döda hudceller och annan smuts som du inte vill ha kvar i ansiktet.

Ingredienser

 • Äggvitan från 1 egg
 • 1 tesked kallpressad extra virgin kokosolja
 • 1 matsked honung
 • 1 matsked citronjuice
 • Mellan 1 dl och 1.5 dl malda kaffebönor (ju grövre, desto tuffare exfoliering)

Instruktioner

 1. Vispa äggvitan i en skål.
 2. Rör ned kokosolja, honung och citronjuice och vispa ordentligt tills ingredienserna blandar sig.
 3. Fyll på med malet kaffe tills du har en smet av önskad konsistens.
 4. Applicera smeten i ansiktet, men inte på läpparna och inte heller på och runt ögonen.
 5. Låt verka i 15 minuter.
 6. Massera varsamt ansiktet med cirkelrörelser för att hjälpa masken få loss döda hudceller. Det är okej om delar av masken faller av medan du masserar.
 7. Tvätta bort masken med ljummet vatten.
 8. Tvätta ansiktet med kallt vatten.

Ansiktsmask mot pormaskar och oljig hy

Många män har problem med pormaskar och oljig hy i ansiktets T-zon, och den här ansiktsmasken hjälper till att dra ut öppna pormaskar. Oljig hud och pormaskar beror ofta på en överproduktion av talg, vilket i sin tur kan bero på att din hud blivit för uttorkad och kroppen reagerar genom att producera massor av talg. Det är därför bäst att inte bara använda den här ansiktsmasken utan också sätta upp ett åtgärdsprogram för att få bukt med den uttorkade huden, eftersom det kan förebygga problemen. Du kan till exempel behöva applicera en återfuktande ansiktsmask dagen efter, samt smörja in ansiktshuden med återfuktande hudkräm varje dag. Att få upp luftfuktigheten i rum där du tillbringar mycket tid är också guld värt.

Ingredienser

1 tesked aktivt kol i pulverform

1 matsked gelatinkristaller

1/2 tesked lerpulver, till exempel kaolin

3 matskedar vatten

Mer vatten för att göra ett vattenbad

Instruktioner

 1. Rör ihop de torra ingredienserna i en metallskål.
 2. Gör ett vattenbad genom att fylla en kastrull till hälften med vatten och koka upp på spisen. Sänk värmen till låg och placera metallskålen med de torra ingredienserna så att den flyter på vattnet.
 3. Addera matskedar vatten till metallskålen och rör runt under uppvärmningen så att alla ingredienser blandas.
 4. Kontrollera att blandningen inte är alltför varm innan du applicerar den i ansiktet.
 5. Applicera blandningen på de delar av ansiktet där du har problem med pormaskar och oljig hud. (Ej på läpparna, ej på och kring ögonen.) Enklaste sättet att applicera brukar vara att använda en rakborste.
 6. Låt sitta på i 45 minuter. Masken ska torka och hårdna ordentligt.
 7. Börja skala av masken vid pannan och jobba dig gradvis neddåt. Massor av pormaskar och annan smuts kommer att följa med masken.
 8. Tvätta ansiktet med ljummet vatten för att få bort maskrester och eventuella orenheter som lösgjordes av masken men inte följde med den.

Tips! Den här masken burkar fungera ännu bättre om man förbereder ansiktet genom att applicera en våt, varm hannduk på det i 5 minuter för att öppna porerna innan man lägger på masken. När porerna är öppna är det enklare för masken att dra ut pormaskarna.

Den här masken bör inte användas oftare än en gång i veckan.

3 olika ansiktsmasker med sandelträ

Sandelträ har en lång tradition av att användas rakvatten och fernissa, så det har naturligtvis också sin givna plats i ansiktsmasker för män. Vissa masker använder sandalträ i pulveriserad form, medan andra begagnar sig av en eterisk olja utvunnen ur sandelträ.

VARNING: Det finns en viss risk för blekning när man applicerar sandelträ i ansiktet. Det brukar inte vara någon markant effekt, men man bör vara medveten om det. Av denna anledning brukar man inte sova med ansiktsmasker som innehåller sandelträ, utan tvätta av dem efter att de har fått verka i max en timme.

Vårdande ansiktsmask med sandalträ och honung

 1. Rör ihop en tesked sandalträ-pulver med en tesked honung.
 2. Applicera i ansiktet, men undvik läpparna och huden på och kring ögonen.
 3. Låt verka i 15 minuter.
 4. Tvätta bort med kallt vatten.

Ansiktsmask med sandelträ och mjölk för att förhöja hudens lyster

 1. Lägg 1 tesked sandelträ-pulver i en skål.
 2. Rör in lite mjölk, bara tillräckligt för att skapa en pasta.
 3. Rör ordentligt så att det inte finns några klumpar kvar.
 4. Applicera pastan i ansiktet, men undvik läpparna och huden på och kring ögonen.
 5. Låt verka i 15 minuter.
 6. Tvätta av med kallt vatten.

Ansiktsmask med sandelträ och äpple

 1. Finriv ett äpple på rivhjärnet.
 2. Blanda det rivna äpplet med 1 tesked sandelträ-pulver.
 3. Tillsätt 1 tesked honung.
 4. Applicera masken i ansiktet, men undvik läpparna och huden på och kring ögonen.
 5. Låt verka i 20 minuter.
 6. Tvätta av med kallt vatten.